KLUBBENS HISTORIEBasketballsporten startede i Næstved i 1962 som en afdeling af Næstved Idrætsforening. Stifterne var en række elever på Næstved Gymnasium bistået af lærer Sonne og Hanne Knudsen. En af elevernes far – Jens B. Eriksen – blev klubbens første formand.

 

Spillerne på holdet var: Lars Eriksen, brødrene Kähler (Hans Chr., Lars og Søren), Hans Henrik Knudsen, Peter Scheibel og Jens Madsen.

 

Holdet spillede fra starten i landets næstbedste række. 

 

Lige siden klubbens stiftelse er hjemmekampene altid blevet afviklet i Næstved Hallerne, der også altid har været den foretrukne træningshal.

 

1970´erne


1970´erne var en spændende periode for Næstved, herreholdet var placeret i landets næstbedste række og deltog i flere oprykningsstævner, dog uden at kvalificere sig.


Mange spillere var med til at forme Næstved, præge klubben i en årrække og som stadig på visse områder er med i den nuværende opbygning enten som sponsorer, trænere eller ledere. Hovedparten af spillerne kom fra klubbens egne ungdomsrækker, hvor de havde været ungdomsspillere i slutningen af 1960´ernne.

 

Holdet bestod fortrinsvis af lokale spillere som Frans Petersen, Hans Verner Larsen, Henrik Bülow, John Banan, Stig Elholm, Jens Madsen og Louis Markvardsen. 

 

Op gennem 70´erne kom en række af klubbens nye unge talenter op og resultaterne blev over en længere periode bedre og bedre. Med tilgangen af den ægyptiske træner og spiller Mahmoud El-Habashy skete der en række ændringer. 

 

Den tidligere ægyptiske landsholdspiller Mahmoud blev træner for klubbens bedste herrehold og med ham på bænken blev der taget hårdere træningsmetoder i brug og samtidig blev træningsmængden øget. Resultaterne kom efterfølgende og herreholdet sikrede sig oprykning for første gang i sæsonen i starten af 80`erne.


1980´erne - Næstved etablerer sig


1980´erne blev årtiet, hvor Næstved kom til at spille en aktiv rolle i dansk basket på højeste niveau. Det begyndte med oprykning til landets bedste række i 1982. Det blev kun til en enkelt sæson i første omgang. Flere af de gamle spillere stoppede, og i stedet kom en ny generation af dygtige spillere op. Der blev etableret en grundstamme som i mange år udgjorde et tæt fundament for klubbens bedste herrehold, og som sikrede en position blandt landets bedste.

Op igen

 

Efter at været rykket ned kom klubben op i den bedste række midt i 80´erne. Næstved var igen klar til at prøve kræfterne af i landets bedste række. Klubben klarede frisag ved den anden oprykning og etablerede sig herefter som et fast medlem i den bedste række.

En grundstamme skabes

 

Næstved havde i denne periode en grundstamme af spillere, som udgjorde fundamentet for succesen. Blandt disse spillere var Per Jørgensen, Claus Møller, Jeppe Kjøller og nytilkommen fra Nykøbing, Anders Jensen, Søren Christensen samt Søren Skotnborg. Disse spillere udgjorde fundamentet for Næstvedholdet i mange år.

En succes skabes 

 

I sæsonen 1986/1987 kom der en ny amerikansk træner til klubben i form af Charles Campell. Charles Campbell stod med et ungt hold, der havde ambitioner og mod på at prøve kræfterne af. Denne sæson skulle blive klubbens bedste til dato med en femteplads i bedste række. I en hel sæson blev det alene til et enkelt nederlag på hjemmebane i grundspillet. Nederlaget i grundspillet kom til Stevnsgade. 

 

Danmarksmestrene fra BMS med berømte spillere som Henrik Norre Nielsen og Sisu med Flemming Danielsen blev begge sendt hjem med et nederlag fra Næstved Hallen foran et talstærkt, engageret og trofast Næstved publikum, som forresten også blev kåret til landets bedste i denne sæson. På kommentatorposten sad Henrik Bülow, og han gjorde det så godt, at han blev sendt ind i KB Hallen til at kommentere DM.


1990´erne


Efter 1980´erne store succes med en fast placering i den bedste række, rykkede Næstvedholdet skiftevis op og ned mellem landets to bedste rækker. Profilerne i 1990´erne var i høj grad de samme som i 1980´erne. Heriblandt udgjorde navnlig tre spillere en meget dominerende rolle. Søren Christensen (Gogge), Jeppe Kjøller og Peter Christensen var de absolutte profiler på holdet.

 

I Midten af 1990´erne blev holdet forstærket med den amerikanske træner og spiller Steve Bloom, som kom fra Stevnsgade, hvor hans bror Rob Bloom var træner. Steve Bloom blev i meget høj grad et samlingspunkt for hele klubben, idet Steve tillige virkede som ungdomstræner for en række hold. Steve Bloom var med til at opbygge en talentmasse, som på sigt forstærkede førsteholdet.

 

I det sidste år hvor Steve Bloom var i klubben lykkedes det atter at vende tilbage til landets bedste række. Steve Bloom forlod efterfølgende klubben for at vende tilbage til USA. I stedet fik Næstved tilgang af den amerikanske point guard Danny Perry. Danny Perry havde været en virkelig profil i Brøndby, og han kom i den efterfølgende sæson til at score masser af point. Næstved rykkede desværre ned i den efterfølgende sæson efter en ret flot sæson, men desværre lå mange af holdene lige på point og Næstved rykkede derfor ned på dårligste målscore.

 

Den sportslige nedtur fortsatte i stedet og Næstved rykkede ned et enkelt år og skulle spille i 2. division. Klubben var ikke gearet hverken økonomisk eller organisatorisk til at leve op til tidens krav til en eliteklub.

 

Potentialet i klubben var trods alt for stort til at holdet forblev i 2. division, og allerede efter den første sæson havde Næstved sikret sig oprykning og tilbagevenden til 1. division. I starten af det nye årtusinde blev ambitionsniveauet sat væsentligt op. Næstved skulle være en af landets bedste klubber både på ungdoms, men også på seniorsiden.


Fra 2000


I starten af det nye årtusinde blev ambitionsniveauet sat væsentligt op. Næstved skulle være en af landets bedste klubber både på ungdoms og på seniorsiden.

 

Andreas Larsen lancerede denne nye vision for klubben. Klubben skulle udvikles både sportsligt, økonomisk og organisatorisk. Andreas blev samtidig formand for klubben og fik sammen med en lang række kræfter skabt et nyt fundament.

 

Sportsligt bevægede klubben sig opad i 1. division og sluttede i sæsonen 04/05 som nr. 1. Dermed vendte holdet tilbage til landets bedste række, som nu hed Basketligaen. Dette hold bestod af bl.a. egne profiler: Jeppe Kjøller, Anders Wulff, Martin Høirup, Henrik Petersen og Mikael Hansen. Profiler udefra var Tony Marion, Dwayne McDonald og Petar Popovic.

Tilskuermæssigt har der været meget stor fremgang og hjemmekampene i Næstvedhallerne er  oftest overværet af 500 – 800 tilskuere. Basketball er i dag både sportsligt og tilskuermæssigt den ”største” indendørs idrætsgren i Næstved.


Damebasket i Næstved

 

Fra klubbens start har der været damebasket i Næstved.

 

Holdet var i 70érne placeret i landets bedste række med Ulla Wulff som den store profil. Senere har holdet været placeret i den anden til fjerde bedste række med profiler som Mette og Tina Didriksen.

 

I dag er der et godt potentiale i ungdomsafdelingen til et kommende divisionshold.

 

Formænd:

 

Jens B. Eriksen
Hanne Knudsen
Ulla Wulff
Tommy Kort
Claus Møller
Jacob Kværnø
Andreas Larsen
Jens Ravn
Marianne Lücking
Mia Linda Møller
Holger Erlands-Petersen
Hans Verner Larsen

Peter Holm Christensen (nuværende)

 

Største sportslige resultater gennem tiderne:


Herrer ynglinge DM 3. plads 1974
Herrer 5. plads DM i 1986/87
Herrer ynglinge DM 3. plads 1996
Herrer (TFN) pokalfinale 06/07 - sølv
Herrer (TFN) pokalfinale 08/09 - sølv
Herrer (TFN) 4. plads Canal Digital Ligaen 08/09
Herrer (TFN) 4. plads Canal Digital Ligaen 10/11
Herrer (TFN) 3. plads Canal Digital Ligaen og bronzevinder i slutspillet 11/12

 

NÆSTVED BASKETBALL | SCT. JØRGENS PARK 120 2TV 4700 NÆSTVED  | CVR 33214855 | mail@naestvedbasketball.dk